Zo verzorg je je houten tafel binnen

Voordat we het over het onderhoud van je houten tafel hebben, eerst wat info over hoe wij jouw houten tafel al hebben beschermd. Na het gladschuren van de eiken tablet van je tafel hebben we deze gelakt met een twee componenten vernis. Dit is een vernis die snel heel hard wordt en een goeie transparante beschermlaag biedt met als gevolg dat je houten tafel zelf makkelijk kan onderhouden.

Om je eikenhouten tafel mooi te houden let je best op met hete potten of pannen, gebruik steeds een onderlegger. Bij hardnekkige zaken als rode wijn, spaghettisaus etc. is het vooral een kwestie van snel reageren > afnemen met een vochtige doek. Geen paniek dus, bovenstaande zaken vormen dus geen probleem, wijn en tomatensaus vormen geen vlekken maar laat het geen nacht intrekken, dat is de boodschap. Wees dus niet bang om je houten tafel te gebruiken, daar dient ze voor en daar kan ze ook tegen!

De twee componentvernis kan best tegen schoonmaakmiddelen, we adviseren je geen zure ontvetters te gebruiken (zoals Glassex, Instanet) maar een zachte zeep of afwasmiddel zonder citroen is prima (Dreft). Gebruik een zachte vaatdoek en lauw water.

Is je houten tafel na jaren toch aan een grondige schoonmaakbeurt toe? Het leuk van eikenhouten is dat je hem met een onderhoudsbeurt weer helemaal als nieuw kunt krijgen. Het blad kan je weer helemaal opschuren tot alle vlekken weg zijn. Daarna behandel je het hout terug met een twee componenten vernis en ze is terug als nieuw. Voor deze stap neem je best contact met ons op voor de nodige uitleg (korrel schuurpapier etc.) + we kunnen je de juiste producten bezorgen.

Zo verzorg je je buitentafel

Reinigen hardnekkige vlekken buitentafel

– maak de tafel goed nat
– spray ‘exterior wood cleaner’ over het tafelblad
– poets de tafel goed met het inox schuursponsje
– spoel de tafel goed af met veel water (tuinslang)
– herhaal deze behandeling indien nodig
– laat de tafel goed drogen

Bij dagelijks gebruik de tafel schoonmaken met een vochtige vaatdoek en een zachte zeep of afwasmiddel (zonder citroen)

OPNIEUW BESCHERMEN VAN DE BUITENTAFEL (NA DE WINTER)

– maak de tafel schoon met een vochtige vaatdoek
– laat de tafel drogen
– breng ‘hybrid wood protector’ aan met een spons of zachte borstel
– laat dit 10 min rusten
– Wrijf nogmaals met spons of borstel het aangebrachte product open
– laat 5 min drogen
– verwijder de overgebleven olie met een schone doek

Er kan een kleurverschil optreden door de behandeling met ‘hybrid wood protector’, dit zal door de natuurinvloeden terug verdwijnen en de tafel zal terug vergrijzen.

Neem contact op voor meer info.

[]